Een antwoord op al jouw draagvragen? 
Dat vind je bij onze consulenten!

Heb je als ouder vragen over hoe je je kindje veilig en correct kan dragen? Onze geschoolde draagconsulenten bieden al wie wil dragen handige en praktische informatie om ergonomisch te dragen. Ze vertellen je waarom dragen zo waardevol is voor je kind én voor jezelf!

Waarom is het goed om je kindje te dragen?

Je baby op een juiste manier dragen in een veilig, ergonomisch draagsysteem biedt je veel voordelen als ouder. Het is ook goed voor je kindje!

6 grote voordelen van dragen:

 • Dragen ondersteunt de veilige hechting van de baby. Dit is essentieel in de ontwikkeling om later een stabiel en evenwichtig zelfbeeld te ontwikkelen.
 • Dragen stimuleert een goede hechting tussen moeder en kind, waardoor de kans op postnatale depressies verkleint. Ook voor papa’s is dragen een ideale manier om een diepe band op te bouwen met hun baby.
 • Dragen verbetert de communicatie tussen mama en baby doordat moeders die hun kind dragen sneller en beter signalen oppikken en interpreteren. Volgens onderzoek voeden dragende mama’s hun baby hierdoor vaker én langer, wat de gezondheid van het kindje ten goede komt.
 • Het gebruik van een ergonomisch draagsysteem is minder belastend voor de knie- en heupgewrichten van de drager dan dragen op de arm. Dragen is ook goed voor mama’s met bekkeninstabiliteit door de spierversterkende werking en de juiste positionering van de heup.
 • Dragen is leuk en handig want je kindje is dicht bij je én je hebt je handen vrij om andere dingen te doen!
 • Kinderen die gedragen worden, huilen minder. Hierdoor verlopen hun groei en ontwikkeling

 

Ben je zwanger en heb je al een kindje dat graag gedragen wordt? Dan moedigen we je aan om te blijven dragen! Dragen tijdens de zwangerschap heeft namelijk veel voordelen, zeker vanaf 32 weken:

 • Steun bij bekkenpijn
 • Een betere houding
 • Ondersteuning van de buik

Laat je begeleiden door een draagconsulent

Uit ervaring weten we dat sommige ouders er zonder persoonlijke begeleiding van een draagconsulent niet in slagen hun kind correct te dragen, waardoor ze niet van de voordelen kunnen genieten. We zien ook dat ouders helaas verkeerde of gevaarlijke adviezen volgen van sociale media of online tutorials, soms met ernstige gevolgen. Daarom is het zinvol om je te laten bijstaan door een goede, geschoolde draagconsulent bij het dragen van je kind.

Elk kindje, elke ouder, elke situatie is uniek. Een draagconsulent is opgeleid om alle factoren rond ouder en kind in kaart te brengen en een ideale draagtechniek aan te leren op een methodische, toegankelijke manier. Hij/zij biedt een persoonlijk antwoord op al je draagvragen en helpt je op die manier om ten volle te genieten van het dragen van je kindje!

Wij raden uiteraard aan om je te laten begeleiden voor een draagconsulent die aangesloten is bij onze beroepsvereniging. Al onze leden hebben een meerdaagse opleiding gevolgd, vaak aangevuld met één of meerdere bijscholingen. We organiseren regelmatig contactmomenten met onze draagconsulenten zodat hun vakkennis up-to-date blijft. In feite mag iedereen zich draagconsulent noemen, maar wij scheiden het kaf van het koren. Bij onze geschoolde, ervaren en enthousiaste draagconsulenten ben je in goede handen!

Op zoek naar een draagconsulent om je te begeleiden?

Onze professionele draagconsulenten zitten verspreid over gans Vlaanderen. Er is dus altijd iemand in jouw buurt om je te helpen met al je vragen!

Vind een draagconsulent in je buurt

Veelgestelde vragen...en het antwoord erop!

De meest gestelde vraag in onze mailbox is of draagzak X of model Y een goede draagzak zijn. We zijn heel blij om vast te stellen dat steeds meer mensen niet zomaar de eerste de beste draagzak in de winkel kopen, maar op zoek gaan naar een veilige, ergonomische en goed passende draagzak. Helaas kunnen wij vanop afstand niet zomaar antwoorden op de vraag of de draagzak die jij in gedachten hebt ook de best keuze is voor jou en je kindje. We raden je daarom aan om, alvorens je een draagsysteem koopt, verschillende modellen te gaan passen bij één van onze geschoolde en ervaren draagconsulenten. Samen bespreken jullie je wensen en voorkeuren, maar ook eventuele fysieke klachten. Uiteraard houden we ook rekening met de grootte van je baby en zijn/haar capaciteiten, nu én in de toekomst. Zo weet je na een pasconsult exact welk draagsysteem best bij jullie past en hoe je het correct gebruikt. Dus gedaan met draagzakken die knellen of net te los zitten en die veel te groot of te klein zijn voor jouw kindje.

Onze consulenten zijn vrij om zelf hun prijs te bepalen. Naargelang hun opleidingsniveau, ervaring en aanbod varieert dit tussen 40 en 90€ per uur. Omdat veilig en comfortabel dragen niet een “trucje” is dat je snel even leert bieden steeds meer consulenten draagtrajecten aan, waar je naast je draagconsult ook persoonlijke begeleiding nadien ontvangt.

Om een draagconsulent te kiezen kan je doorklikken naar Vind een consulent op onze website. Daar vind je aan overzicht van alle draagconsulenten die aangesloten zijn bij onze vereniging. Zo weet je zeker dat jouw draagconsulent een degelijke opleiding gevolgd heeft en zijn/haar kennis op peil houdt. Heb je een specifieke nood, dan kan je filteren op specialisaties. Je kan filteren op:

 • dragen met een beperking (zowel voor ouders als voor kinderen)
 • dragen met hulpmiddelen (bv. bij  heupdysplasie of klompvoetjes)
 • dragen van prematuur geboren kinderen
 • dragen van tweelingen
 • knoopwijzen voor zwangeren
 • taal
 • regio