Vanaf wanneer kan mijn baby in de draagdoek?

Je kan je kind vanaf dag 1 in een draagdoek dragen. De houding van je kindje in een draagdoek is zelfs beter dan plat op z’n rug neerliggen in een bedje of box. De draagdoek vormt zich naar de natuurlijke kromming van de rug en in kikkerhouding zit je baby in een ergonomisch optimale houding voor de ontwikkeling van de heupen. Let er op dat je kindje goed ondersteund zit.

Welke draagdoek of welk draagsysteem kies ik best?

De keuze voor een bepaald draagsysteem is heel persoonlijk. Een rekbare doek kan prettig zijn tijdens de eerste maanden, maar wordt al snel een stuk minder comfortabel wanneer je kind zwaarder wordt. Met een geweven doek kan je vanaf dag 1 tot ruim in de kleutertijd dragen en op heel wat diverse manieren, maar je moet wel het knopen wat onder de knie krijgen. Ergonomisch voorgevormde draagsystemen zijn snel en makkelijk en bestaan in verschillende types en modellen. Onze tip: test de draagdoek of de ergonomische drager eerst even uit voor je beslist om iets te kopen.

Wordt mijn kind niet te afhankelijk als ik hem/haar vaak draag?

Baby’s hebben vertrouwen in hun omgeving en zelfvertrouwen nodig om zich veilig te voelen en zich goed te ontwikkelen. Dragen geeft je kind net dat gevoel van veiligheid en vertrouwen dat het nodig heeft om te durven ondernemen en ontdekken.

Hoeveel uur na elkaar kan ik m’n kind dragen?

Dragen is geen wetmatigheid. Draag je kind zo lang en zo vaak als jullie beiden fijn vinden. Er staat geen maximumtijd op. Baby’s kunnen zelf prima aangeven dat ze uit de draagdoek willen of iets anders nodig hebben. Kijk naar je kind en luister naar je lichaam en je instinct. En hou in je achterhoofd dat mensen dragers zijn en mensenbaby’s gemaakt zijn om gedragen te worden.

Kan het zijn dat mijn baby het niet fijn vindt om gedragen te worden?

Als een baby het niet fijn lijkt te vinden in de draagdoek of drager, dan is daar doorgaans een reden voor. In principe zijn baby’s biologisch voorbestemd om gedragen te worden. Het kan zijn dat je kindje even moet wennen aan het gevoel in de draagdoek. Kies een rustig moment om te oefenen, wanneer je baby niet moe of hongerig is en wanneer je rustig de tijd kan nemen. De meeste baby’s willen letterlijk “rondgedragen” worden. Ga wandelen, beweeg, dat vinden baby’s heerlijk. Het kan dat je je zenuwachtig voelt de eerste keer dat je een draagdoek of drager gebruikt. Veel baby’s voelen dat feilloos aan en pikken je onrust op. Een eenvoudige, maar gouden tip: oefen op voorhand met een pop of knuffel zodat je de techniek alvast onder de knie hebt en dus wat zelfverzekerder bent. Hou er ook rekening mee dat baby’s het snel warm krijgen in de draagdoek. Kleed je kind dus niet te warm aan.

Kan ik borstvoeding geven tijdens het dragen?

Borstvoeding geven en dragen gaat goed samen, echter, beter niet tegelijk. Als je je kindje borstvoeding geeft in een doek of drager, doe je daarmee toegevingen op ergonomisch gebied. Als draagconsulenten zien we dit liever niet. Heb je toch heel erg nood aan het voeden in een draagdoek? Bespreek dit dan met een draagconsulente!