Ergonomisch dragen

Ergonomisch dragen betekent dat je je kind draagt op een manier die zowel voor drager als draagling comfortabel en gezond is.


Een baby kan vanaf dag één rechtop met het gezichtje naar je toe of op de heup gedragen worden. Wanneer je gaat dragen met een elastische doek, zorg je ervoor dat de banden voldoende gespreid zijn, zodat je baby goed ondersteund word. Dit wil zeggen dat de doek gespreid wordt van knieholte tot knieholte en van schouder tot schouder. De buikband wordt voldoende naar boven getrokken, zodat deze het nekje extra steun geeft.
Bij een geweven draagdoek of ring sling, kun je ter hoogte van het nekje een moltondoekje in de doek rollen, deze zorgt ervoor dat het hoofdje van jouw kindje voldoende ondersteund wordt.
Wanneer je baby rechtop in de doek zit, letten we goed op de houding van het kindje. De baby hoort in “kikkerhouding”, ook wel “spreidhurkhouding” genoemd, te zitten. Het is de houding die een pasgeboren baby van nature aanneemt: met de knietjes opgetrokken, hoger dan de billetjes, en de beentjes een beetje gespreid. Wanneer de baby in deze houding zit, zal ook het ruggetje automatisch een bolle positie aannemen, dit is de natuurlijke houding van een baby.
Indien je daar behoefte toe voelt, kun je je kindje al vroeg op de rug gaan dragen. Wanneer je op jonge leeftijd wil starten met rugdragen is het aangeraden om er (professionele) hulp bij te vragen.

Er zijn vele verschillende draagsystemen te verkrijgen, overweeg je de aankoop van een draagsysteem dan is het belangrijk je jezelf de volgende vragen te stellen:
1. Is de stof van het draagsysteem flexibel, waardoor het kindje met een bolle rug gedragen kan worden?
2. Kan ik de stof voldoende uitspreiden, waardoor het kindje in heup-spreid-houding (kikkerhouding) komt te zitten?
3. Wordt het gewicht van het kindje voldoende verdeeld, zodat dragen voor mezelf ook fijn is?

Beantwoord je één van bovenstaande vragen met ‘nee’, dan is de kans groot dat dit een ongeschikte drager is. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende draagsystemen.

Bij de meeste draagconsulenten kun je ook een informatief consult boeken, tijdens dit consult kun je verschillende draagsystemen uitproberen om te kijken wat voor jou en je kindje het meest comfortabel draagt. Bij sommige consulenten kun je ook doeken en dragers huren, om zo een bepaald draagsysteem wat langer uit te kunnen testen.