Onze Consulenten

Dagmar Lenaers, Voorzitster, niet meer actief als consulente

 Diepenbeek /  0473/247 149 /  dagmar.lenaers@gmail.com

Ik heb zelf de voordelen van het dragen al doende mogen ontdekken, met vier kinderen was een doek geen overbodige luxe. Als consulent wil ik vooral mensen bijstaan en helpen met hun knoop- en draagproblemen/vragen en mijn eigen kennis blijven vergroten. Als voorzitter van onze vereniging hoop ik het dragen meer zichtbaar te maken in het dagdagelijkse straatbeeld en meer “maatschappelijk geaccepteerd”. Zelf ervaringsdeskundige in zowel enkel- als dubbeldragen, en specifiek het tweelingdragen. Erg geïnteresseerd in hechting en de effecten van dragen, zowel bij kinderen als bij ouders. Gemakkelijkst bereikbaar per mail owv wisselende werkuren.


Cindy Huisman, Penningmeester, Raad van Bestuur

 Duisburg (Tervuren) /  0484/100 321 /  chuisman@gmail.com

Voordat onze zoon in januari 2011 geboren werd leerde ik op een forum over zwangerschap al een aantal die-hard draagmama’s kennen. Ik was er helemaal van overtuigd: dat dragen, dat was niets voor mij. Gelukkig dacht onze kleine man daar anders over. Hij was een mama-plakker. Eentje met reflux ook nog. Dus ik ging overstag. Ik leende een rekbare doek van een vriendin, de vroedvrouw hielp me met de eerste keer knopen en we waren vertrokken. Na die eerste doek kwamen er meer doeken en andere dragers. In oktober 2011 volgde ik de opleiding tot draagconsulente bij de Trageschule Dresden. Nu kan ik niet alleen mijn peuter dragen maar ook aan andere mama’s en papa’s een woordje, of meer, uitleg geven.


Fabienne Kortooms, Raad van Bestuur

 Dilsen-Stokkem en Maastricht /  0031-621405110 /  info@heerlijkdragen.be/  www.heerlijkdragen.be

Heel dichtbij, om van te houden
Elk lachje en huiltje, natuurlijk vertrouwen
Tijdens mijn zwangerschap ging ik op zoek naar manieren om ons kindje steeds dichtbij ons te houden en nog voor de geboorte van onze dochter had ik twee geweven doeken in huis. Dragen is een onderdeel van ons leven geworden, we kunnen niet meer zonder. Tijdens de krampjes in de eerste maanden was de doek een uitkomst en 1,5 jaar later een plekje om tot rust te komen na alle avonturen van een ondernemende peuter. Als draagconsulent hoop ik veel (aanstaande) ouders warm te maken voor het dragen, te helpen wanneer er problemen zijn en mijn kennis en ervaring door te geven.


Leentje Van Dijck, Raad van Bestuur

 Asse /  0484/110 590 /  knoopandgo@telenet.be /   www.knoopandgo.be

Ik ben Leentje, moeke van 5 kindjes die allemaal enorme huidhonger hadden en dus allemaal veel gedragen werden. De jongste was een echte huilbaby, en ook dan kwam de draagdoek heel goed van pas. In al die jaren heb ik veel zelf moeten zoeken en uitproberen, en daarom vond ik het super de draagcursus te kunnen volgen, om zo mama’s en papa’s die willen dragen op weg te helpen om er een fijne ervaring van te maken. In het dagelijkse leven ben ik hippotherapeute (een andere vorm van ‘gedragen worden’ ) en opvoedster bij kinderen met een meervoudige beperking, en ik hoop ook het dragen in deze doelgroep te kunnen promoten.


Sabrina Claes

 Beringen /  0471 99 18 03 /  sabrina.claes@gmail.com

10 jaar geleden zag ik als zwangere mama voor het eerst baby’s in een draagdoek en ik was verkocht. Dat wou ik ook! Toen Nina geboren werd, bleek het mijn redding te zijn. Ze had heel veel nood aan huidcontact en een veilige basis. Dus woonde ze de eerste vier maanden in onze doek. Daarna volgde al snel een ergonomische drager zodat ook haar papa kon dragen als ik werken was. 4 jaar later kreeg ik de kans om draagconsulent I te volgen bij het Instituut voor Hechting. Daarna schoolde ik mij elk jaar bij om nog meer kennis op te doen en mijn klanten zo goed mogelijk te kunnen bijstaan in hun ontdekkingstocht in de wondere wereld van het dragen.


Myriam Drabs

 Brussel /  0494/721 026 /  myriamdrabs@gmail.com / www.zwangerinbrussel.be

Ik heb zelf drie kinderen die ik altijd enorm veel en graag gedragen heb. Baby’s voelen zich overduidelijk het best wanneer ze gedragen worden. Ze “horen erbij”, ze staan te midden van het actieve leven van de volwassenen die voor hen zorgen. De draagdoek was voor mij altijd een fantastisch hulpmiddel: mijn bewegingsvrijheid terug mét baby lekker knus dichtbij, een blije baby, alle signalen van de baby worden gemakkelijk opgepikt… In het begin vond ik het wel niet evident om aan de juiste informatie te geraken over de verschillende soorten dragers en over hoe comfortabel te dragen. Daarom dat ik graag mijn enthousiasme en mijn ervaringen wil delen.


Sarah Van San

 Mechelen /  0478/496 463 /  sarah@draagzolder.be /  www.draagzolder.be

Als orthopedagoge zie ik elke dag hoe onontbeerlijk nabijheid is voor kinderen om zich later tot zelfzekere volwassenen te ontwikkelen. Mijn opleiding tot draagconsulente bij “Instituut voor Hechting” was hierop een mooie aanvulling. Ik leerde ook zelf als moeder dat je kind dichtbij dragen het ouderschap lichter maakt. Dragen is niet iets dat je doet omdat je bepaalde keuzes maakt in je opvoeding. Dat doe je, omdat het de moeilijke momenten makkelijker maakt en de mooie momenten nog beter. En omdat het praktisch is: hands-free ouderschap. Ik geloof dat dragen bij iedere ouder past. Ik ga graag samen met jou op zoek naar een doek of drager die bij het leven van jullie en je kindje past. Want het geluk van dragen: dat wil je toch met iedereen delen!


An Moeyaert, Ann Hendrikx, Sandra Ritzen

 Leuven/  016 50 90 71 / info@doekjesenbroekjes.be /  www.doekjesenbroekjes.be

Wij zijn Ann, An en Sandra. Samen vormen wij het enthousiaste team van Doekjes en Broekjes. Al jarenlang vertellen we heel graag over de vele voordelen van dragen. We leren mensen graag goed en mooi om te gaan met allerlei ergonomische draagsystemen. Telkens als er een blije ouder buitenloopt met een even blije baby juichen we even! We hebben zelf ook enorm genoten van het dragen van onze eigen kinderen. De draagsystemen evolueerden mee met de jaren. Zo ook onze “opleidingen”. Graag willen wij onze kennis en ervaring delen! 


Nathalie Corne

 Zwalm /  0479/755 190 /  info@zonnehoed.be/  www.zonnehoed.be

Ik ben Nathalie, mama van vier bijzondere kinderen. Allevier werden ze veel gedragen. De oudste nog vooral op de arm. Maar met een tweede kindje in huis, heb je plots handen tekort. Al snel werd er een rekbare doek in huis gehaald. En zo waren we vertrokken als draagouders; zowel mijn man als ik waren er verzot op. Later werden er ook nog andere systemen uitgeprobeerd en goed bevonden. En in al mijn enthousiasme voor al die leuke dingen en gebruiken die ik in de loop van de jaren als mama heb leren kennen, ben ik zelf met een winkeltje begonnen. Ik studeerde ook nog vroedkunde. En om de draagdoekenworkshops professioneler te begeleiden, volgde ik dus ook de cursus tot draagconsulent aan Het Instituut voor Hechting.


Fran Van Rompaey

 Vilvoorde /   contact@dichtbijmijnhart.be /  www.dichtbijmijnhart.be

Nog voor mijn eerste zwangerschap wist ik dat ik wilde gaan dragen. Dat leek me zo handig en gezellig! Toen onze eerste kindjes een tweeling bleken te zijn was ik nog meer overtuigd van mijn idee. Ik ging op zoek naar manieren om twee kindjes tegelijk te dragen, en ontdekte dat dat ook prima kan! De draagdoek was echt een uitkomst tijdens die heftige kraamperiode.Die ervaring heeft ervoor gezorgd dat ik in 2014 de basiscursus draagconsulent volgde bij Die Trageschule Dresden.Ondertussen heb ik 4 kindjes, die allemaal met veel liefde gedragen worden/werden, en volgde ik de vervolgopleiding en verschillende bijscholingen. Zo kan je bij mij onder andere terecht voor knopen tijdens de zwangerschap om je buik/bekken/rug te ondersteunen, en voor informatie over het dragen van prematuur geboren kindjes. Uiteraard blijft ook het dragen van tweelingen 1 van mijn grote passies.Stuur gerust een mailtje of neem een kijkje op mijn website voor meer informatie.


Bieke Devreker

 Diksmuide (Keiem) /  0496/055 210 /  welkom@draaggraag.be/ www.DraagGraag.be

Ik ben Bieke Devreker, mama van een lieve kerel, Griem (2012) en stoere meid, Doutzen (2016). Ik ben tevens de adoptiemama van 2 lieve, gekke windhonden. Samen met mijn leuke gezinnetje woon ik in Keiem (Diksmuide) 
Als zaakvoerdster van DraagGraag maar ook als mama van 2 kindjes, wil ik graag jonge ouders helpen in de wondere wereld van het dragen van baby’s en peuters met behulp van draagdoeken en/of ergonomische dragers. Als gecertificeerde draagconsulente geef ik graag info omtrent het veilig en ergonomisch dragen van je kind, waarbij de aandacht uitgaat naar de natuurlijke houding en correcte ondersteuning. Ik maak u wegwijs in de markt van het bestaande gamma en kan ook voor de meer behoeftige baby’s en kinderen u op weg helpen.


Elke Vanhoutte

 Lanklaar/  0479/336 996 /  vanhoutte.elke@gmail.com /  www.rockabyebaby-draagconsulente.be

ik ben studente ergotherapie. Ik heb een uit de hand gelopen interesse voor dragen. En ik heb beslist dat het niet is omdat ik (nog) geen eigen kinderen heb dat ik het plezier en het gemak van dragen niet kan doorgeven aan anderen. Ik volgde in februari de basiscursus en in mei de gevorderde cursus(2015). Zo ga ik van uit de hand gelopen interesse naar uit de hand lopende hobby. Heb je ergens vragen over, wil je advies of wil je gewoon wat dragers testen contacteer me gerust. Ik ben studente en pendel tussen Kortrijk (Otegem), Hasselt (zonhoven) en Dilsen. Soms is wat geduld nodig maar in alle regio’s kunnen afspraken gemaakt worden


Sien Willemse

 Zoersel/  0472/594.467/  draagconsulente.sien@gmail.com

Mijn naam is Sien Willemse. Ik ben sinds 2014 moeder van een zoontje. Mijn eerste ‘draagaankopen’ zijn een tricot slen en een ergo-baby. Al snel ontdekte ik dat ik mijn zoontje enorm graag droeg en ben dit meer en meer gaan doen. Ook mijn man draagt veel. Via via heb ik kennis kunnen opdoen in workshops, maar ik was verbaasd hoe onbekend het nog is hier in België. Ik heb daarom een opleiding draagconsulente gevolgd en hoop zo de bekendheid mee te kunnen doen groeien of om meer te kunnen zien/helpen dragen in de Noorderkempen


Annelies Van Driessche

 Herne /  0499/181 488 /  annelies@binnen-pretjes.be /  www.binnen-pretjes.be

Ik ben Annelies, mama van een stoere zoon (°2013). Omwille van zijn reflux ben ik op aanraden van de vroedvrouw beginnen te dragen met een geweven draagdoek. Mijn interesse in het dragen werd groter en ben er mij verder gaan in verdiepen. Daarnaast kom ik als kinesitherapeut met specialisatie pediatrie, regelmatig in contact met vragen over dragen. Hierdoor heb ik besloten om de opleiding tot draagconsulent te volgen en kan ik nu naast kine ook draagconsulten aanbieden in mijn praktijk.


Sylvie Van Wontergem

Vinkt /  0496/333 499 /  sylvie.vwonterghem@gmail.com /  www.lunaplena.be

Ik ben Sylvie, 28 jaar, mama van Thibaut (13-07-2014). Wij zijn woonachtig te Vinkt. In 2011 studeerde ik af als vroedvrouw, in 2014 werd ik voor het eerst mama, in 2015 mocht ik mezelf draagconsulente noemen en begin 2016 behaalde ik het diploma ‘Master in gezondheidsvoorlichting en -bevordering’. Ik vulde mijn lijstje aan met “referentievroedvrouw diabetes”, lactatiekundige en certificeerde als draagconsulente. Ik werk als zelfstandige vroedvrouw binnen mijn eigen opgerichte vroedvrouwenpraktijk Luna Plena en draagconsulente in de ruime omgeving van Deinze. Ik vind dat ik de meest fantastische job heb die er bestaat (naast het mama zijn uiteraard ;-)). 


Ruth Nouwen

Overpelt /  0497 07 54 72 /  info@draaghoop.be /  www.draaghoop.be

Ik ben Ruth. Mama van één dochter en een jongenstweeling, die ik alle drie appart en samen veel gedragen heb. Daarnaast ben ik als vroedvrouw werkzaam in jet mariaziekenhuis en in de pre- en postnatale thuiszorg. Hoop jij je baby te dragen, maar weet je uit de grote hoop doeken en dragers niet welke kiezen. Of misschien draag je al maar hoop je een nieuwe knoop of draagwijze te leren kennen, dan kan ik je helpen. Ik ben er immers van overtuigd dat dragen iets heel natuurlijk is en veel voordelen biedt voor de drager en het kind. Ik hoop jou een leuke draagervaring te bezorgen, dus contacteer me gerust.


Nele Allaert

 Sint-Niklaas/  0485 852 530 /  nele@buiktegenbuik.be /  www.buiktegenbuik.be

Ik ben Nele: gecertificeerd draagconsulent, doula en trainer van Die Trageschule®.
Het is mijn missie om jonge ouders en baby’s een warm gedragen start te geven, ze in verbinding brengen met zichzelf, elkaar en de wereld rondom. 
Als mama van drie dochters ontdekte ik al snel de voordelen van babydragen; mijn meisjes hadden allemaal een grote nood aan nabijheid. Mijn oudste dochter huilde dag en nacht. Toen mijn tweede dochter kwam, was ik mama alleen. Dragen maakte het dagelijkse leven haalbaar. Het schiep ook een warme band, een basis voor de rest van ons leven. Deze liefde wil ik doorgeven. Begin 2016 werd ‘Buik tegen Buik’ geboren: een plaats voor Warme Geboortezorg. 
Buik tegen Buik heeft de grootste draagbib met ruim 180 draagsystemen, je kan ook kopen in de draagwinkel.Ons doel: een draagconsult voor iedereen! Eind 2018 werd ik de eerste Belgische trainer van die Trageschule, sindsdien train ik ook zorgprofessionals om baby’s veilig en ergonomisch te dragen en dit op hun beurt aan ouders te leren. 
Ander aanbod: doula zwangerschapsbegeleiding – Dunstan Babytaal – babyyoga – moedergroepen


Lien Vandoorne

Ouwegem (Kruisem) /  0487 45 04 24 /  blij-in-bloei@outlook.com / www.blij-in-bloei.com

Ik ben Lien, ergotherapeut, draagconsulente en mama van 3 prachtige zonen (geboren 2011, 2013 en 2016) . Mijn draagavontuur startte nadat onze oudste zoon heel zware reflux bleek te hebben. Enkel dicht bij ons, in de draagdoek vond hij zijn rust. Onze zonen genieten nog steeds heel erg van het gedragen worden, zelfs onze nu 7 jarige, snel overprikkelde grote jongen.  Het is voor hen een moment van rust na een drukke dag. En het is nog steeds puur genieten voor mij, en voor mijn man. 
Nu we verhuist zijn van ’t stad richting Vlaamse Ardennen is dragen nog meer aanwezig in onze dag. Naar school, melk halen bij de boer… we doen het allemaal te voet steeds met een drager bij de hand. 
Ik gebruik heel veel van mijn ergotherapeut zijn in mijn draagconsulten en hoop veel kindjes en ouders met en zonder beperking te laten kennis maken met dragen en zijn vele voordelen.  


Jill Op de Beeck

 Halen /  0476/496807 /  jill@mamabeer.be /  www.mamabeer.be

Hallo! Ik ben Jill, mama van 2, kinderverpleegkundige en sinds 2016 draagconsulente. Mijn eerste draagervaring kent zijn oorsprong in 2015. Krampjes, allergieën, eczeem en onrust maakten dat mijn zoontje bijna dag en nacht kampeerde bij mij. Wat een geluk dat ik na een paar weken het gemak van een draagdoek ontdekte! Wow, ik had opeens mijn handen vrij en hij was rustig! Bij mijn dochtertje zag het traject er niet anders uit buiten dan dat ik er al ééntje rondlopen had en onze dragers nóg meer gebruikt werden in kraamtijd maar ook ver daar buiten. Deze ervaringen wil ik graag overbrengen, want ook ik ken de ups & downs van het moeder- en vaderschap (en oh ja, ook ik stond de allereerste keer met een rekbare doek met de handen in mijn haar!) en weet dat we soms allemaal gewoon wat liefde en genegenheid nodig hebben, ook die kleine wondertjes van ons. Laat dat nu net zijn wat we met dragen willen verkrijgen; happy baby = happy mommy = happy daddy = happy life! 


Carolien De Bondt

 Putte /  0474/49.84.73/  carolien.de.bondt@gmail.com

Ik ben Carolien, vroedvrouw, lactatiekundige en mama van 2 flinke zonen. Mijn draagkriebels zijn begonnen bij mijn tweede kindje. Na een draagconsult was ik volledig in de ban van het dragen. Ook in de dagelijkse praktijk merk ik dat baby’s en ouders hier veel belang bij hebben. Dit heeft me geïnspireerd om de draagkriebel door te geven. Als draagconsulente kan ik jullie helpen zoeken in het landschap van draagzakken -en doeken. Ik leer jullie alle kneepjes van het vak zodat ik jullie mijn draagkriebels kan doorgeven


Hanne van Bavel

 Essen /  0498 476 528  dragenmethanne@gmail.com

Ik ben Hanne, Biologe en draagconsulente. Van 2012 tot 2017 heb ik met mijn gezin in Duitsland gewoond, waar babydragen veel meer ingeburgerd is dan in België. De keuze aan draagscholen is enorm, daarom heb ik er in 2016 voor gekozen mijn opleiding in Duitsland te volgen, bij de Trageschule Hamburg. Als Biologe heb ik altijd veel interesse gehad in het natuurlijk gedrag van de mens. Door middel van evolutie heeft ons gedrag zich heeft aangepast naar een vorm die optimaal is voor onze overleving en ontwikkeling. Toen ik zelf moeder werd ging ik op zoek naar het ouderlijk gedrag van onze voorouders. Al snel werd het me duidelijk dat baby’s in de steentijd bijna altijd gedragen werden, op de arm of in een doek. Inmiddels leven we gelukkig niet meer in de steentijd, maar dat weten onze baby’s niet. Gedragen worden is voor hen nog steeds het toppunt van veiligheid en geborgenheid. Ik ben ervan overtuigd dat babydragen een gezonde ontwikkeling van moeder en kind bevordert en hoop nog veel ouders te kunnen begeleiden bij hun zoektocht naar comfortabel dragen.


Sandrine Wouters

 Herselt /  014 73 29 39 /  sandrine@draagconsulente-herselt.be /   http://www.draagconsulente-herselt.be/

Hallo (kersverse) mama’s, papa’s en familie van een klein wondertje. Mijn naam is Sandrine, ik ben mama van twee geweldige dochters Noalie (°2014) en Nanouk (°2018). Samen met mijn partner zijn wij woonachtig te Herselt. Net voor mijn eerste zwangerschap heb ik het dragen ontdekt op een cursus perinatale begeleiding die ik volgde voor mijn job als kinesitherapeut. Hier werd mijn interesse in het dragen gewekt. Ik verdiepte me voor de geboorte van onze meid in de verschillende draagsystemen. Uiteindelijk ben ik zelf beginnen te dragen met een rekbare doek, maar al snel kocht ik ook een geweven doek en een voorgevormde drager bij. Dragen werd een onmisbaar onderdeel van ons leven en je weet wat ze zeggen: “waar het hart van vol is, loopt de mond van over…” Ik volgde een opleiding tot draagconsulent zodat ik met een heel arsenaal aan knopen en tips & tricks (aanstaande) ouders kan helpen bij het dragen, mijn kennis kan doorgeven en ouders kan helpen wanneer zij problemen ondervinden bij het dragen. 


Sanne Depuydt

 Roeselare/  0474/91.55.23 /  info@carrytobloom.be /  www.carrytobloom.be

Tijdens de zwangerschap van mijn zoontje volgde ik een draagworkshop, waar ik direct besmet raakte met het “draagvirus”. Via digitale kanalen en een draagconsult heb ik daarna zelf nog enorm veel bijgeleerd. Dragen werd een heel belangrijk onderdeel van ons gezinsleven, niet enkel om praktische redenen maar ook omdat het elke dag wat warmer en knusser maakt. Nu ik de opleiding voor draagconsulent gevolgd heb, wil ik al het moois dat dragen omvat graag helpen verspreiden. Bij ‘Carry to bloom’ kan je komen kijken, passen en oefenen, maar ik kan ook naar jou thuis komen. Ik ben het makkelijkst bereikbaar via mail, maar bellen mag uiteraard ook.


Ellen Cools  Oostmalle /  0472/88.59.81/  cools_ellen@hotmail.com

Ik ben Ellen, en werk als vroedvrouw… Nog voor ik een eerste keer zwanger werd wist ik al met zekerheid, ik wou mijn kindjes graag dragen in een draagdoek! Toen ik dan voor de eerste keer mama werd, leerde ik mezelf de knoopjes-van-het-vak en genoot enorm… Rekbare doek, geweven doek,… En met de hulp van een draagconsulente leerde ik ook rugdragen… Ik had het virus te pakken… Omdat ik, zeker met de komst van nr2, vaak met draagdoek te zien was, kwamen ook de vragen van vriendinnen en kennissen vaker… Ik gaf tips over de verschillende soorten doeken, leerde hen knopen… Een opleiding tot draagconsulente leek dus een logische volgende stap! Nu kan ik nog meer onderbouwde informatie geven. En hen met heel veel liefde de knoopjes-van-het-vak leren…


Stefanie Van Looy

 Edegem/  0486/39 58 03/  info@draagateljee.be /  www.draagateljee.be

Ik ben Stefanie, draagconsulent, maar bovenal trotse mama van Emma (januari 2016) en Kato (mei 2017) Als nieuwbakken mama kwam er zoveel op me af en wist ik vaak niet van welk hout pijlen te maken…. tot een kraamcadeau (je raadt het al, een draagconsult) mijn pad kruiste. Dit consult heeft mij vertrouwen in het knopen/dragen gegeven en de deuren naar mijn draagverhaal geopend. Gaandeweg heeft het mijn hart verwarmd, vertrouwen gegeven in het mama-zijn… want met een doek/drager voel ik me supermama! Waarom? Op 1 moment kan ik een veilige, warme en geborgen plaats zijn voor de ene (die in de drager zit), terwijl ik mijn handen vrij heb om met de andere de wereld te ontdekken. Voorbestemd om te dragen en gedragen te worden levert het niets dan voordelen op… en hé, het is oké om je kindje, na 9 maanden, nog met je mee te dragen! Ik wil jou/jullie als draagconsulent het intieme super-mama/papa gevoel laten ervaren! Het gevoel om je kleintje zo dichtbij te hebben, momenten beleven om te koesteren… hartverwarmend en recht naar je hart!


Marie Rondou

 Ledeberg/  0478 57 26 82 /  marie@bakerbaby.be /  www.bakerbaby.be

In 2014 werd mijn dochtertje Nona na amper 29 weken zwangerschap geboren. Toen ze na een lange periode ziekenhuis eindelijk thuis kwam, kreeg ik het advies om een draagdoek te gebruiken. De geborgenheid van haar te dragen heeft emotioneel veel betekend voor ons. Toen in 2016 zusje Hasse kwam en door erge reflux en allergieën heel moeilijk sliep, had ik alweer een reden om me in het dragen te verdiepen. Ondertussen volgde ik verschillende opleidingen (o.a. aan het Instituut voor hechting).


Sare Boon

 Linter/ 0498 01 85 02 / sareboon@hotmail.com /  

2016, het jaar dat wij te horen kregen dat we in blijde verwachting waren van ons eerste kindje. Als vroedvrouw, een droom die uitkwam. Al tijdens mijn zwangerschap werd het duidelijk dat ik mijn kleintje wou/zou gaan dragen. Ik boekte een consult en was helemaal verkocht. Eenmaal dat ons spruitje er was werd ook snel duidelijk dat ons kindje heel veel nood had aan nabijheid. Vele mooie momenten in de doek volgden. Zo werden de doekjes 1 met ons. Doordat het voor mij zo’n verruiming van men wereld was om te kunnen dragen besloot ik dat ik ook andere mensen de pracht van het dragen wil overbrengen en zo geschiedde dat ik de opleiding tot draagconsulent volgde. Elke ouder kan bij mij terecht voor een consult zodat ook jullie de pracht van het dragen ontdekken en optimaal kunnen genieten van jullie kleine spruit.


Saskia van der Laak

 Kortessem /  0477/471489 /  info@p-a-p.be /  www.p-a-p.be

Hallo, Ik ben Saskia van der Laak, vroedvrouw, fertiliteitscounselor, draagconsulente en mama van twee prachtige kinderen. Toen ik zelf moeder werd, merkte ik al gauw dat zowel mijn kinderen als ikzelf nood aan nabijheid hadden. Omdat tegelijkertijd het leven van me verwachtte dat ik gewoon weer mee zou draaien, ging ik op zoek naar een manier om dit te combineren. Zo ontstond mijn liefde voor het dragen. Een liefde die ik graag met anderen deel. De logische volgende stap was dan ook het volgen van de opleiding tot draagconsulente. Mocht je ondersteuning willen bij het juist leren knopen van je doek, of vraag je je af wat je allemaal kunt met je draagzak en hoe je deze zo optimaal mogelijk gebruikt, dan denk ik graag met je mee!


Lorijn Jansen

 Hechtel /  0472 35 87 22 /  draagconsulentlorijn@hotmail.com / www.levenslicht.be

Als vroedvrouw heb ik altijd al een voorliefde gehad voor het dragen van kinderen en de geborgenheid die hiermee gepaard gaat. In 2016 ben ik als vroedvrouw naar Tanzania getrokken om er stage te lopen op de materniteit en de verloskamer. De ervaringen die ik hier heb meegekregen, hebben mijn interesses voor dragen sterk aangewakkerd. Ik heb hier aan de lijve ondervonden welke voordelen dragen allemaal met zich mee brengt. Het dragen van je kind is in Afrika de normaalste zaak van de wereld en ik hoop dat dit in de toekomst ook bij ons zo gaat zijn. Omdat mijn interesse voor dragen steeds bleef groeien was de opleiding tot draagconsulent dan ook een logisch vervolg. Deze opleiding heb ik gevolgd bij het instituut voor hechting. Dragen is de ideale manier om je kindje de wereld te laten ontdekken vanuit een warme en veilige omgeving. Ik hoop dat ik vele ouders het plezier en comfort van dragen kan laten ervaren. Als draagconsulent is het dan ook mijn doel om samen op zoek te gaan naar het ideale draagsysteem voor jou en je kindje. 


Elke Dieltjens

 Schelle /  0476409926 /  elke@dragenendingen.be /  www.dragenendingen.be / www.draag-o-theek.be

Ik ben Elke een verpleegkundige die haar hart bij natuurlijk opvoeden heeft gelegd, waaronder dragen. Na mijn eerste opleiding te volgen in 2017 ben ik gestart met Dragen&Dingen en daarbij ook nog de Draag-o-theek. Het bleef niet bij 1 opleiding ondertussen heb ik zowel bij instituut van hechting en Die Trageschule verschillende opleidingen gevolgd, maar ik volgende ook een heel deel bijopleidingen zoals dragen met prematuur geboren kinderen en dragen met voorgevormde dragers. Met Dragen&Dingen en de Draag-o-theek wil ik voor iedereen dragen mogelijk maken op ergonomische manier. 


Sofie Lobbens

 Aalter /  0479708962 /  hallo@draagconsulentesofie.be /  www.draagconsulentesofie.be

Mijn verhaal in de draagwereld is gestart kort na mijn bevalling van dochter Tilly in september 2015. Zoals vele jonge mama’s heb ik een rekbare draagdoek gekregen als kraamcadeau. Deze werd al snel aangevuld met een mei tai en een eerste geweven doek. Intussen heb ik een ruime collectie aan draagdoeken en draagzakken verzameld en al heel veel mooie momenten al dragend beleefd. Dragen is voor ons geëvolueerd van een praktische noodzaak tot een hobby en zelfs een waar genot. Niets heerlijker dan je kindje, van baby tot flinke peuter, of zelfs als kleuter, dicht bij je te kunnen houden. In november 2017 heb ik een nieuwe stap gezet in ons verhaal en de opleiding tot draagconsulente gevolgd bij Ulrike Höwer van Die Trageschule Dresden. Ik kijk ernaar uit om ook jou te begeleiden en te adviseren in jouw draagverhaal. Je kan bij me terecht voor individuele consultaties om een knooptechniek aan te leren of de juiste drager voor jullie uit te zoeken, bij jou thuis of op verplaatsing, workshops in intieme sfeer of het huren van een doek of drager.


Marien Claerbout

 Roeselare/  0476/862885 /  marien.claerbout@gmail.com /  https://www.facebook.com/Draagconsulente-Marien-Claerbout-154060951964524/

Tijdens m’n zwangerschap kreeg ik een rekbare doek van een vriendin en meteen kreeg ik zin om m’n dochtertje na de geboorte geregeld te gaan dragen. En wat een zaligheid was dat, zo genieten met m’n kleine meid slapend knus tegen mij aan. Ik kreeg het draagvirus te pakken. Meer en meer begon ik te lezen over ergonomisch dragen en het belang ervan. Na wat opzoekwerk kocht ik een geweven doek en onze eerste draagzak. Nog een tijdje later volgde ik een rugconsult, want dat vond ik toch wat eng om zo op m’n eentje te proberen. De maanden erop gingen we steeds vaker op langere wandelingen, zalig in de natuur of op het strand, we ontdekten de prachtigste plekjes waar je met een buggy nooit zou komen! Gewoon gezellig uren kunnen dragen, genieten van dichtbij elkaar zijn, dat beviel me zo goed, dat ik na een tijdje besloot ook de opleiding tot draagconsulente te volgen, zodat ik ik andere ouders ook kan laten genieten van het dragen. Je kan bij mij terecht voor informatie over ergonomisch dragen, knopen aanleren met zowel rekbare als geweven doek en het uitproberen van verschillende dragers. Dit kan zowel bij mij als bij jullie thuis.


Evy Roose

 Lebbeke /  0472/69.22.09 / info@mama-lotus.beWww.mama-lotus.be/

Hallo, ik ben Evy, mama van Julian en Emiel. Sinds 2017 ben ik draagconsulente. Ik volgde mijn basis en gevorderden opleiding bij Die Trageschule. Zelf heb ik het dragen ontdekt nog voor mijn eerste zoontje geboren was. Wat was dat een verademing! Met een baby die heel veel huilde in combinatie met een postnatale depressie, hielp het dragen ons om in verbinding te blijven. In februari 2019 beviel ik van ons tweede wondertje en ook hij wordt elke dag weer gedragen. Zo handig! We genieten er allemaal van.Wil je zelf graag gaan dragen, maar zie je door het bos de bomen niet meer? Dan kan je bij mij terecht voor alle uitleg zowel privé als in groep. Heb je vragen, contacteer me gerust! Liefs, Evy van Mama Lotus


Inge Aelbrecht

 Malderen/  0474/55.46.44/  ingeaelbrecht@hotmail.com /  www.kinepraktijkinge.be

Ik ben Inge, kinesitherapeute van opleiding. Ik heb mij gespecialiseerd in zwangerschapsbegeleiding. Hierdoor krijg ik regelmatig zwangeren en pas bevallen mama’s over de vloer die last hebben van bekkenpijn. Ik zocht naar oplossingen voor het niet symmetrisch dragen van een kind en/of maxicosi. Zo ben ik bij het dragen uitgekomen en heb ik er mijn hart aan verloren. In 2015 heb ik de opleiding draagconsulent I bij het Instituut voor hechting gevolgd en niet veel later ook de module ‘Knoopwijzen voor zwangeren volgens FTZB’. Samen met een (toekomstige) mama zoeken naar hoe het kindje gedragen kan worden zonder pijn, maakt mijn dag goed. In 2017 heb ik de basiscursus bij Trageschule Nederland-België gevolgd en draagconsulent II bij het Instituut voor Hechting.


Zoë de Smet

 Broechem /  0479 41 54 24 /  zoedeloe@hotmail.com / www.zoedeloe.jouwweb.be 

Mijn naam is Zoë en naast draagconsulent ben ik ook mama van 3 prachtige dochters die allemaal in meer of mindere mate gedragen werden/worden. In het dagelijkse leven zorg ik voor een bende pubers in mijn biologieklas en de huisdieren in mijn dierenartsenpraktijk. Door die uitgebreide basis en interesse ben ik me verder gaan verdiepen in ‘dragen’. Ondertussen volgde ik al verschillende opleidingen en bijscholingen om nieuwe mama’s en papa’s zo goed mogelijk ondersteuning te kunnen geven bij het dragen van hun kindje, waaronder de module knoopwijzen voor zwangeren en basis soft structured carriers. Je kan bij mij terecht voor advies, knoop- en pasconsulten, (waarbij verschillende draagsystemen uit mijn uitgebreide doekenbib kunnen getest en uitgeleend worden) en een drager op maat. Als professioneel draagzakmaakster behoort een volledig aangepaste drager naar de noden van ouder en kind ook tot mijn aanbod.


Karen Laenen

 Rumst /  0479/29.88.56 /  karen@madoek.be /  www.madoek.be

Op 9 augustus 2013 startte mijn draagavontuur met de geboorte van onze oudste zoon. Al tijdens mijn zwangerschap wist ik dat ik wou dragen. Ik kocht een 2de hands ring sling en mai tai en kreeg een rekbare doek te leen. Na zijn geboorte ontdekte ik hoe hard mijn zoon genoot van dicht bij mij in de doek gedragen te worden. Dicht bij mij voelde hij zich veilig en kwam hij tot rust. Toen in juni 2015 onze dochter geboren werd, werd ook zij zo vaak mogelijk gedragen. Ik wou nog meer leren over knopen en dragen. Met de geboorte van onze jongste zoon in januari 2018 wou ik het plezier dat ik in dragen had en de band die ik met mijn kinderen kreeg mede door het dragen graag kunnen delen met zoveel mogelijk jonge ouders. Op het moment dat ik, na de bevallingsrust van mijn oudste zoon, terug aan het werk ging als verantwoordelijke kinderopvang in IBO Mechelen van Landelijke Kinderopvang ontdekte ik dat niet enkel mijn kind graag gedragen werd. De kleinste kleuters hadden er veel baat bij wanneer ze van school kwamen om even op de rug van een begeleidster tot rust te komen. Ik merkte tegelijkertijd dat dragen nog geen evidentie was in de kinderopvang. Op het moment dat ik besloot om draagconsulente te worden wou ik dit niet enkel voor ouders worden, maar ook aan kinderbegeleid(st)ers en onthaalouders opleiding geven in het dragen van kinderen in de kinderopvang. 


Lien Verdickt

 Gent /  +32 (0) 487 34 42 30 /  lien@groei.gent /  www.groei.gent

Elke baby wordt wekenlang in de buik overal meegedragen en meegewiegd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een kindje ook na de geboorte blijft genieten van het dragen en het voeden. Er zijn dezer dagen heel wat draagoplossingen voorhanden die je toestaan je kindje op een ergonomische en prikkelreducerende manier te gaan dragen. Bovendien kan het dragen van je kindje ook een borstvoedingshulpmiddel betekenen. Als lactatiekundige ben ik altijd op zoek naar manieren om het (borst)voeden te gaan vergemakkelijken en jou daar mee te helpen.


Magalie Clymans

Puurs / 0494/498 979 / magalie.clymans@outlook.be / www.draagdromen.wordpress.com

Als mama en pleegmama van 4 kindjes, leerde ik door de jaren heen dragen. Mijn oudste zoon heb ik nooit gedragen, zijn zus die werd al veel meer gedragen. 3 jaar geleden mochten wij ons volledig laten gaan in het dragen, want we kregen nog een heerlijk dessert kindje. Ik kan mij ondertussen terug volledig laten gaan in het dragen, want ons pleegkindje is ook grote fan van de draagdoek en draagzak. 
Omdat je kindje dragen zoveel voordelen heeft en door het grote aanbod van dragers en doeken die nu op de markt zijn wil ik graag ouders helpen om hier hun weg in te vinden. Omdat dit professioneel te kunnen doen en met de nodige kennis volgde ik de cursus tot draagconsulent. Ondertussen kan je bij “Draagdromen” terecht voor advies over ergonomisch dragen, leren knopen met een rekbare of geweven doek, samen op zoek naar een fijne draagzak, knopen als je zwanger bent, …. Wat je vraag ook is, samen komen we er wel uit! 


Dana Martens

Arendonk / 0473 29 02 55 / danamartens90@hotmail.com

Ik ben Dana Martens, vroedvrouw sinds 2012 en een hele trotse mama van 2 zoontjes. Door zelf mama te zijn, had ik het dragen snel ontdekt. Ik vond het iets heel fijn om continu je kind dichtbij te kunnen dragen. Maar jammer genoeg wist ik niet dat er draagconsulenten bestonden, dus bleef het allemaal vrij basic. 
Toen ik hoorde van de opleiding, heb ik dan ook geen seconde getwijfeld om hieraan deel te nemen! Het is een prachtig gevoel om mensen hier wegwijs in te maken en ze steeds meer en meer te kunnen aanleren. De voldoening die je krijgt na een consult is een euforisch gevoel, wetende dat door jou kennis iemand haar/zijn kind bij zich kan dragen op een manier waarop het comfortabel is voor de mama/papa en het kind. 


Griet Melis

Arendonk / 0479 95 61 08 / babyshouvast@gmail.com / www.babyshouvast.be

Ik ben Griet Melis, wonende in het mooie Arendonk. Zelf heb ik mijn dochter van 8 vaak gedragen. Dit ging niet altijd over een leien dakje. Sinds 2014 zitten we constant in de baby’s door pleegzorg. Dragen heeft zoveel voordelen en bij pleegbaby’s zijn die voordelen van hechting, geborgenheid en dergelijke nog extra belangrijk. Doordat ik hen wou dragen, heb ik veel draagdoeken/draagzakken uitgetest voor ik het juiste systeem had. En toen… kwam er weer een nieuwe baby. Weer opnieuw beginnen… Waarom dan draagconsulente worden? 
Veel vriendinnen gaf ik al advies maar ik wou dat dit onderbouwd werd en ik wilde vooral ouders kunnen helpen met hun zoektocht naar de juiste drager voor hen en hun kindje! In januari 2019 werd Baby’s Houvast geboren! Een uitleen van Draagsystemen en natuurlijk om mijn liefde, passie en kennis voor en over het dragen door te geven! 
Ik sta te springen om jullie verder te helpen met het draagvirus!


Hilde Curinckx

Balen- Olmen / 0498 13 82 31 / hilde@vroedvrouwenpraktijk.be / www.vroedvrouwenpraktijk.be

Mijn naam is Hilde Curinckx en sinds 1993 mag ik mezelf voorstellen als vroedvrouw. Sindsdien werkte ik als vroedvrouw in het ziekenhuis, gaf ik les aan toekomstige vroedvrouwen, deed ik ervaring op in Senegal, Suriname en Rwanda en werd zelf mama van twee (inmiddels volwassen) zonen die als baby vele uren gedragen geweest zijn. Momenteel werk ik als zelfstandige vroedvrouw en lactatiekundige in de ruime regio van Mol, Balen, Ham,… en volgde ik de opleiding tot draagconsulente bij Ulrike Höwer van Die Trageschule.
Dragen is een mooi vervolg op de zwangerschap en biedt een jong mensje terug de geborgenheid van in de baarmoeder. De warmte en de geur van de huid, het kloppende hart en de wiegende bewegingen van het lichaam zijn zo herkenbaar en bieden dan ook een veilig en geborgen gevoel. Graag ontdek ik samen met de ouders de belevenis van het dragen zodat de draagdoek altijd klaarligt bovenop de kast en niet ligt te verkommeren onderaan in de kast.

Laurine Zels

Mol / 0468 02 43 44 / vroedvrouwjuno@gmail.com / www.vroedvrouwenpraktijkjuno.be

Mijn naam is Laurine en ik ben zelfstandige vroedvrouw bij ‘Vroedvrouwenpraktijk Juno’ waar ik trots mede-oprichtster van ben! Als vroedvrouw zie ik in de praktijk wat de voordelen van dragen kunnen zijn in veel verschillende situaties, maar hoe belangrijk het is om veilig en ergonomisch te leren dragen. Ik zag de waarde van een draagconsult en wou deze informatie helpen verspreiden. Zo hoop ik ouders deze mooie ervaring van het dragen te laten meemaken! Als consulente hoop ik jullie te kunnen helpen met een luisterend oor, aangepast advies en veel plezier! Zelf heb ik een groot aantal aan draagdoeken en zakken ter beschikking om samen op zoek te kunnen gaan naar jullie ideale draagsysteem.
Hopelijk tot snel!

Ellen Sergeant

Overmere / 0477 93 35 73 / info@debabykangaroe.be / www.debabykangaroe.be

Ik ben Ellen, mama van 3 kinderen die allemaal gedragen werden. Bij mijn oudste zoon (°2006) was het beredderen want draagconsulenten bestonden er toen nog niet maar het draagvirus heeft mij nooit meer losgelaten.Ik richtte De Babykangoeroe op omdat het mijn missie is om meer bewustwording te creëren rond zwangerschap en geboorte zorg. Omdat elke baby een warme start verdient! Zo werk ik als doula en perinataal counselor en bied ik ondersteuning bij geboorte trauma bij zowel mama als baby. Dragen is hier een ontzettend mooi hulpmiddel bij! Naast dragen kan je ook bij mij terecht voor babymassage en babygebaren. 

Kathy Dehaspe

Huizingen / info@momandkid.be / www.momandkid.be

Ben je gewonnen voor het dragen van je baby in een draagdoek en/of ergonomische draagzak? Dan is de Mom&kid ‘on the go’ workshop gegeven door een vroedvrouw en draagconsulente ideaal! Je krijgt informatie of het ontstaan, hoe en waarom van het dragen en tips & tricks om een ergonomische houding aan te nemen. Nadien krijg je persoonlijke en professionele begeleiding bij de manier van dragen die bij jou past. Er zijn testpoppen aanwezig en tal van doeken en voorgevormde dragers. Op deze manier kan je na wat passen en proberen een weloverwogen keuze maken. Deze workshop kan zowel in groep alsook privé gegeven worden. Breng zeker eens een bezoekje aan mijn website